Министърът на младежта и спорта Весела Лечева проведе срещи с ръководството на Олимпийския комитет и Паралимпийския комитет на Съединените щати. Тя е в Колорадо Спрингс по покана на американската страна, съобщиха от Министерство на младежта и спорта.

Весела Лечева разговоря с Финбар Керван, старши вицепрезидент и ръководител на олимпийския спорт в сградата на комитета.

Напълно сме наясно с ценната подкрепа, която Министерството на младежта и спорта оказва на националните спортни и младежки организации във Вашата страна. Надяваме се това посещение да допринесе за установяване на добро сътрудничество между нашите държави на спортно ниво, отбеляза Финбар Керван.

От своя страна Весела Лечева изтъкна, че за нея е изключително важно да обменяме опит с най-добрите, каквито несъмнено са Съединените щати, що се отнася до организация в спорта, масовост и резултати на елитните състезатели.

По време на разговорите Керван запозна Лечева с начина, по който се контролира и следи олимпийската подготовка на американските спортисти, изискванията към федерациите, начините за сверяване на резултатите, обменът на информация между състезатели, федерации, олимпийски комитет.

Министър Лечева проведе среща и с Дейвид Питърсън, старши съветник по добро управление в спорта, с Никол Дийл, старши вицепрезидент в отдел "Сигурност и обслужване на спортисти" и с Драгомир Чорослан, Директор "Международни стратегии и развитие".

Българският министър подари на американския си домакин юбилейна сребърна монета, отбелязваща 100 години от създаването на Българския олимпийски комитет.

До момента между България и САЩ няма нито един официален документ за сътрудничество. Двете страни ще работят за подписването на меморандум, който да установи рамка на отношенията в областта на спорта.

Утре Лечева ще посети и олимпийската база в Колорадо Спрингс. Тя е дом на Олимпийския и Паралимпийския комитет на САЩ от 1978 г. Намира се в бивша военновъздушна база и е избрана заради високата надморска височина, която подобрява представянето на спортистите. Весела Лечева вече е била във внушителното тренировъчно съоръжение, но като състезател.