Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в интерактивен диалог на високо равнище на тема "Вода за климат, устойчивост и околна среда“. По време на Конференцията на високо равнище на ООН "Вода за устойчиво развитие“ в централата на ООН в Ню Йорк министър Росица Карамфилова участва в тематичен диалог, посветен на предизвикателствата във водния сектор в контекста на изменението на климата, информираха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В интерактивния диалог участваха още Н.П. г-н Хани Суилам, министър на водните ресурси и напояването на Египетската Арабска Република, Н.П. г-н Сензо Мчуну, министър на водата и канализацията на Южна Африка, Н.П. г-жа Мариам Алмухайри, министър на изменението на климата и околната среда на ОАЕ, Н.П. г-н Кристоф Бешу, министър на екологичната промяна и териториалното сближаване на Франция.

Дискусиите бяха фокусирани върху свързващата роля на водата като фактор за постигане на международно съгласуваните цели, включително тези, съдържащи се в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г., Парижкото споразумение от 2015 г. и Рамковата програма от Сендай за намаляване на риска от бедствия 2015-2030 г.

В изказването си министър Карамфилова отбеляза, че възприемането на интегрирани подходи за планиране на управление на водите в средносрочен и дългосрочен план е от ключово значение за здравето на екосистемите и устойчивостта за обществата. За постигането на реални резултати е важно отчитането на съображенията за смекчаване на последиците от изменението на климата и за адаптация в световен мащаб, като се държи сметка за връзките между сухоземните, сладководните, крайбрежните и морските екосистеми и се обединяват усилията на заинтересованите страни.

Акцент беше поставен на добрите практики в България за осигуряването на ефективни механизми за координация и консултации в областта на управлението на водите както на национално, така и на басейново ниво, включително по въпроси, свързани с климата и управлението на водите.

"Изменението на климата е сред приоритетите на българската политика в областта на опазването на околната среда“, заяви министър Карамфилова и допълни, че страната ни участва активно в международните усилия за борба с изменението на климата.

Представена беше и информация за предприетите от България действия за подготовката на страната ни за домакинство на 29-та Среща на страните по Конвенцията на ООН по изменение на климата (COP29) през 2024 г.