Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Негово Превъзходителство Раймунд Фурер обсъдиха изпълнението на Втория швейцарски принос в областта на опазването на околната среда.

Съгласно приетото в края на миналата година рамково споразумение между България и Швейцария половината от целия финансов принос ще бъде насочен към инвестиции в опазване на околната среда, разпределени в три програми. МОСВ ще изпълнява функциите на програмен оператор по трите програми, фокусирани върху качеството на въздуха, управлението на отпадъците и опазването на природата и биоразнообразието.

Министър Карамфилова поздрави екипите и на двете страни с постигнатия напредък в преговорите по Втория швейцарски принос. "Няма да крия, че ще бъде предизвикателство и за самите нас да успеем паралелно да управляваме финансовия ресурс в три нелеки задачи и направления. Всяка от програмите е безспорно амбициозна, но и изключително необходима“, сподели министър Карамфилова. Тя допълни, че въпреки едновременното управление на трите програми няма да бъде направен компромис с качеството на постигнатите резултати.

От швейцарска страна в срещата участва и Даниел Бирхмайер – ръководител на донорската помощ. Разговорите са част от първата годишна среща по Швейцарско-българската програма за сътрудничество и се проведоха в МОСВ.