Националната система за ранно предупреждаване на населението ще бъде разширена на ниво общини и модернизирана с евросредства по проект по ОП "Околна среда". Това каза на брифинг пред журналисти министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, предаде репортер на "Фокус“.

Проектът е в размер на повече от 48 милиона лева и е със 100% безвъзмездна финансова помощ, допълни Карамфилова. "Сега системата известява 39% от населението на България. С модернизацията ще обхване малко над 51%. Системата е ключова и дава възможност на превантивни действия, свързани с бедствия и наводнения“, каза Карамфилова.

Това е първата стъпка, която държавата предприема, за да модернизира тази система по оперативна програма. Заложени са и средства в следващия програмен период за 100% обхващане на населението, допълни още тя.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев разказа, че проектът засяга 11 области, 96 общински центрове и население от около 650 000 души.

Относно случая с Велико Желев министърът на вътрешните работи каза, че въпросите трябва да се задават на прокуратурата.

Във връзка с акциите за купуване на гласове, Демердижев заяви, че имат ясна воля да работят заедно с прокуратурата, но нямат законово основание за подписване на такова споразумение.