Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. даде силен тласък на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, но политиката на разширяване не трябва да се възприема като автоматично средство за справяне с политическите, икономическите и социалните предизвикателства в региона.

Тя може да предложи трансформираща сила само чрез задействане на мащабни демократични реформи в най-добрия интерес на гражданите.

Това подчерта българският външен министър Иван Кондов при откриването на днешния международен форум в София "ЕС се среща с Балканите", съобщиха от МВнР.

Събитието, организирано от Европейския либерален форум, съвместно с партия АЛДЕ и Атлантическия клуб в България, събра за втора поредна година високопоставени представители на ЕС, настоящи и бивши министри от региона, дипломати, общественици, анализатори и др.

Форумът се съсредоточи върху предизвикателствата и бъдещето на европейската политика на разширяване - 50 години след първото разширяване на ЕС и в контекста на новите реалности и заплахите за сигурността.

Министър Кондов отбеляза важните положителни развития в региона, в т.ч. началото на преговорите за присъединяване с Албания, провеждането на първата междуправителствена конференция по стартиране на откриващата фаза на преговорите с Република Северна Македония (РСМ), предоставянето на статут на страна кандидат на Босна и Херцеговина и либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово.

Същевременно той открои и тревожни отстъпления в ключови области на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на човека. Министърът изрази мнение, че наследството от миналото създава уязвимости, които затрудняват присъединяването към дневния ред на ЕС.

"Има разпространена дезинформация, пропаганда против ЕС, затова трябва да поддържаме свободата на медиите, правата на човека и трябва да се борим с езика на омразата", посочи Кондов.

Той даде пример с отношението към българите в РСМ: "Така, например, българите в Република Северна Македония са изправени пред множество пречки: от затваряне на техните сдружения до липсата на адекватно разследване на атаките срещу тях, както и обвинения срещу техните лидери“.

Форумът се простря отвъд пределите на Балканите, анализирайки и европейската перспектива на Украйна, Република Молдова и Грузия.

"България непоколебимо подкрепя европейската перспектива както на Западните Балкани, така и на Украйна, Република Молдова и Грузия. Министър Кондов призова за концентриране на всички налични инструменти на ЕС за засилване на устойчивостта и изграждането на капацитета на страните от Западните Балкани, Украйна, Република Молдова и Грузия.

Той направи преглед и на стратегическите инфраструктурни проекти, в които България участва активно и които спомагат за изграждане на устойчивост и свързаност.

Иван Кондов засегна и темата за Турция, която също е държава кандидат за членство в ЕС и е основен партньор на Съюза в много сфери, вкл. миграцията. Той изрази надежда, че ще бъде определен по-положителен дневен ред в ЕС за Турция. Отбеляза също, че имаме много добри примери за сътрудничество в сферата на енергийните доставки. Кондов изброи и проекти, в които си сътрудничат България, Румъния и Гърция.

Силата на Европа зависи от нашето обединение, подчерта в заключение българският първи дипломат.

В рамките на тазгодишния форум "ЕС се среща с Балканите" министър Кондов проведе среща с комисаря по политиката за съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархей. Бяха обсъдени последните развития в отношенията на ЕС със Западните Балкани, Украйна, Република Молдова и Грузия. Министър Кондов потвърди последователната подкрепа на България за европейската перспектива на тези страни въз основа на собствените им заслуги в покриването на установените условия, което да допринесе за икономическото и социално им развитие и за гарантирането на демокрацията, върховенството на правото и правата на човека.