Цената на природния газ за декември ще е малко по-висока от тази за ноември във връзка с очакваното нарастване на търсенето, каза служебният енергиен министър Росен Христов.

Дори за декември обаче тази цена е далеч под тази, която беше за септември, уточни той. Христов допълни, че в КЕВР днес е била вкарана прогнозна цена от 145 лв. за мегаватчас.

Той не се нае да направи прогноза какви ще са цените на природния газ до края на сезона, но обясни, че предвид мерките, които Европейската комисия планира да предприеме, вече ясно се показва на доставчиците, че има твърда намеса и решение за стабилизиране на пазара.

"Първоначалният шок от отказа на доставки от "Газпром“ премина. Вече в цяла Европа има алтернативни източници и това допълнително стабилизира пазара. В тази връзка съм оптимист относно цени и количества“, каза служебният енергиен министър, допълвайки, че остава позитивно настроен за това как ще изкараме зимата.

Росен Христов направи този коментар, след като излезе от Националната следствена служба, където бе призован като свидетел във връзка с разследването на прокуратурата по спирането на договора за доставките на газ от "Газпром Експорт“ и последващите месеци за купуването на газ от други компании, съобщи bTV .

Христов заяви обаче, че не може да обсъжда детайли, за да не пречи на следствието.

"Мен лично като министър и гражданин най-много ме притеснява нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури въпреки резултата от високата цена", бе лаконичният му коментар по темата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Росен Христов. Във връзка с това той коментира, че не е разбрал смисъла от това искане.

"Той ме обвини, че правя някаква политическа атака. Може би не е слушал внимателно. В моето изказване, освен факти за действията на "Булгаргаз“ и икономическа оценка за резултата от тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу "Продължаваме промяната“. Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на "Булгаргаз“, обясни Росен Христов.

Той заяви, че няма да си подаде оставката, защото не смята, че с действията е нарушил каквото и да било.