Нашата здравна система е фрагментирана. Тази фрагментация обяснява нейната неефективност. Ако един болен влезе в болница, той след това се връща там, където е бил. Не се проследява даи той се е излекувал. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на участието си във форума Powers Summit, предаде репортер на "Фокус"

"Именно тази фрагментация, съчетана с всякакви други интереси, води до това, че наливаме средства в тази система, но резултатът не е добър. Чух, че нашите болни, продължават да са болни, че нашата смъртност е най-висока, че нашата система не е ефективна", каза министърът.

"Тази пандемия разкри слабостите на нашата система", категоричен бе той. 

По думите му след пандемията обаче болниците са започнали развитието на инфраструктурата си, така да бъдат поемани потоците от пациенти.

"Обнадежден съм обаче, че в много болници се развива едновременно система на централизирано кислородоподаване, което се оказа ключово за спасяването на редица болни и осигуряване на инфраструктура, която да разделя потоците (бел. от ред. – потоци от пациенти)", каза министърът.

Хинков обяви, че във Варна се подготвя създаването на инфекциозна клиника, която да поема пациенти целогодишно.