Министърът на туризма Илин Димитров връчи на градовете Мелник и Сандански първата табела за винена дестинация, предаде репортер на "Фокус".

Той бе заедно с министрите на иновациите и растежа – Александър Пулев и на земеделието – Явор Гечев.

Кметовете на Мелник и на Сандански – Сашо Филипов и Атанас Стоянов получиха първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм. Това стана в рамките на инициативата Дни на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, в периода 17-19 февруари 2023 г.

"Виното е неразделна част от историята на България, част от българската култура, обичаи и дух, а през последните години значението на винения туризъм в контекста на общата туристическа индустрия все повече нараства, допълвайки усещането за традиции", подчерта министър Димитров и допълни:

"След активното взаимодействие на Министерство на туризма с Министерството на земеделието и с Министерството на културата, инициативата за повече видимост на българските винени дестинации даде резултат и винопроизводството вече е включено в списъка с нематериално културно наследство, което стана основание за изработване на табели, указващи 12 винени дестинации".