В момента имаме безпрецедентна подкрепа от Европейската комисия, включително и финансова такава, включително и тази седмица предстоят разговори за техническата помощ, която ще получим. Тя ще бъде в безпрецедентни размери. Това каза на брифинг пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев, предаде репортер на "Фокус“.

Няма държава, охраняваща външна граница в ЕС, на чиято територия да не проникват мигранти, допълни Демерджиев. "Всеки един, който е проникнал, ние правим необходимото да го заловим на територията на България и да не допускаме така наречената "вторична миграция“. Многократно съм казвал, че това е условието ни за приемане в Шенген и твърдя категорично, че в момента се справяме най-добре с този проблем, при положение, че мигрантският натиск е несравним с този през предходната година.

Акциите не са спирали – очаквайте акции както по линия на изборите, така и по линия на наркотици, така и по линия на каланджийство, тези акции няма да спрат, докато не се разрешат или поне докато аз съм министър на вътрешните работи, категорично заяви Демерджиев.

Един от основните хора, замесени в тази ситуация в случая "Локорско“ е получил два пъти по пет месеца лишаване на свобода, той ги е излежал и месец по-късно е извършил това престъпление, заяви Демерджиев."Как да се борим с тези хора? Защо се пита полицията, а не се питат другите институции?“