Заместник-министър председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе работна среща с турския си колега Сюлейман Сойлу в Анкара, съобщават от МВР. Сред основните теми бяха противодействието на нелегалната миграция и облекчаването на тежкотоварния трафик между двете държави.

Разговорите ни с министър Сойлу са много леки, защото във времето дотук решихме повечето проблеми, които стояха на дневен ред между държавите ни - отбеляза министър Демерджиев.

Министър Сюлейман Сойлу отново изказа благодарност към българския народ, българското правителство и специално към своя колега Иван Демерджиев за оказаното съдействие в акциите по издирване и спасяване след унищожителните земетресения в Турция на 6 февруари. Той припомни, че България бе първата страна от ЕС, оказала помощ на Турция след трагедията. "Не ни оставихте сами дори за минута, редом до нас участвахте в спасителните работи и оказахте съдействие при обезпечаване на всичко необходимо“, добави министър Сойлу.

"За пореден път изразих съпричастност и готовност да помагаме в рамките на нашите възможности - не само днес, а и тогава, когато всички забравят, че в Турция е имало такова бедствие“. Демерджиев изрази благодарност към Турция за огромната помощ, която ни оказва в борбата с мигранския натиск. България на свой ред прави всичко възможно да подпомогне преминаването на товарния трафик през граничните си пунктове.

На двустранната работна среща министрите обсъдиха и други актуални въпроси от взаимен интерес.