Министърът на туризма д-р Илин Димитров заедно с министрите на иновациите и растежа Александър Пулев и на земеделието Явор Гечев ще посетят на 18 февруари 2023 г. град Мелник, за да връчат символично първата табела за винен маршрут на кметовете на Мелник г-н Сашо Филипов и на Сандански г-н Атанас Стоянов в рамките на Дните на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, 17-19 февруари 2023 г, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма

От 10:00 ч. в Кордопуловата къща ще се проведе работна среща на тримата министри с представители на "Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите" – Сандански съвместно с представители на органите на местното самоуправление. В срещата е предвидено:

Представяне на винена дестинация "Долината на Струма", в съответствие с План за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в Република България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на България – министърът на туризма д-р Илин Димитров заедно с министрите на иновациите и растежа и на земеделието ще връчат символично първата табела за винен маршрут на кметовете на Мелник г-н Сашо Филипов и на Сандански г-н Атанас Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев ще коментира темата "Развитие и актуални въпроси в лозаро-винарския сектор, дигитална карта на България за винен туризъм".

Представяне на информация за одобрените проекти в област Благоевград по процедурите по Плана на възстановяване, в т.ч. и проектите за общините Сандански и Петрич от министъра на иновациите и растежа г-н Александър Пулев.

Около 11:00 ч. е предвидена кратка пешеходна разходка в Мелник и посещение на Музея на виното.

В 11:30 ч. министрите ще посетят Вила "Мелник", където ще участват в ритуал по зарязване на лозя, в рамките на Дните на отворените врати на винарските изби по долината на Струма, 17-19 февруари 2023 г.