В Министерството на културата се провежда първата работна среща с Агенция "Франс Музеум“ за създаване на проекта «Център на изкуствата на остров "Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол, информираха от пресцентъра на Министерството на културата.

От българска страна в срещата участват министър Найден Тодоров, доц. д-р Борис Данаилов, началник на политическия кабинет на министъра; арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН); директори на дирекции в Министерството на културата.

Участници в срещата от френска страна са: Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Френската република в София; Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България; Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество; Ерве Барбаре, генерален директор на Агенция «Франс Музеум»; Юния Джорджи, директор за специалните проекти, Агенция «Франс Музеум».

В началото на срещата министър Тодоров приветства Н. Пр. г-н Мейер и изказа благодарност на френските специалисти от Агенцията "Франс музеум“ за заявената от тях подкрепа и досегашната им дейност в реализацията на проекта Център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита“. Той припомни, че през декември миналата година бе подписана Декларация за намерение между правителството на Република България и правителството на Френската република във връзка с проекта за създаване на център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита“ край гр. Созопол. «Една декларация обаче е просто политически документ, а днес за мен е същинското начало на, надявам се, много ползотворна съвместна работа.», посочи българският министър на културата. По думите му България е страна, в която археологията се чувства у дома си, но имаме много какво да научим от френската държава. Затова и ще бъде щастлив да види реализиран проектът за световен център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита“. «Това бе една от най-важните задачи и за моя предшественик, проф. Минеков», каза още министър Тодоров. Той изтъкна, че проектът има не само културно, но и икономическо и политическо значение. «Безсмислено е да коментирам огромния опит и експертиза

на «Франс Музеум», надявам се, че заедно ще постигнем много», изтъкна министър Тодоров. «От 50 години насам в България честваме днес Деня на археолога и по този повод поздравявам всички археолози и музейни работници», отбеляза в края на изказването си министър Тодоров.

Френският посланик поздрави министър Тодоров с назначаването му и му пожела успех. Той изтъкна, че от френска страна това е стратегически и политически проект. Допълни, че това е началото на емблематично сътрудничество и трябва бъдат договорени методологията и стъпките, по които двете страни ще вървят.

Директорът на Агенция «Франс Музеум» Ерве Барбаре каза, че ако няма политическа подкрепа, един такъв проект не би могъл да е успешен. На второ място, според него проектът трябва да е двустранен, съвместен. Агенцията ще е много полезна при осъществяването на толкова сложна разработка като Центъра за изкуствата в Созопол.

Министър Тодоров още веднъж благодари за посещението на посланика и експертите днес и отбеляза, че това присъствие е знак за бъдещия успех на проекта.

Доц. д-р Борис Данаилов говори за стратегията на проекта и за това, че има едно ядро, около което той ще бъде изграден. «Стремим се към изграждане на полифункционален център», каза той. Отбеляза, че Созопол е културен и туристичерски център, но в същото време там действа и Центърът за подводна археология. «Затова и не говорим за изграждането само на музей, става дума за по-сложен проект. Подобни структири са тежки и изискват субсидиране, трябва да се уточни и правната рамка. Музеят се прави завинаги», категоричен бе той.

Ерве Барбаре каза, че от българска страна ще трябва да се работи много. Той акцентира върху нуждата от обща координация. «Колкото повече български експерти участват в проекта, толкова по-добре», отбеляза директорът на «Франс Музеум».

На днешната среща ще бъдат обсъдени два документа – единият предлага стратегическа визия за Центъра и етапите на неговото създаване, а другият - проект на договор за реализирането на предпроектното проучване.

Центърът на изкуствата на о. «Св. св. Кирик и Юлита» ще предлага съвременна визия за бъдещето на изкуствата и културното наследство, като ще бъде едновременно място за срещи и лаборатория за развитие, за създаване, за представяне, за творчество, за споделяне на опит, за участие и за обучение. Центърът ще използва големия потенциал на острова за развитие на модерен културен туризъм, съчетаващ в себе си богатото археологическо наследство с модерното представяне чрез използването интерактивни технологии, както и колекции и произведения на различните изкуства. Имайки предвид ключовото

място на острова в Черно море, обектът има възможност да се превърне в притегателен център за посетители от цял свят.

Подобна интегрирана концепция няма друго пространство в нашата страна. Доколкото познаваме ситуацията и в страните от Югоизточна Европа, подобни центрове са рядко срещани и то не в подобен интегритет.

Агенцията "Франс Музеум“ е създадена през 2007 година с междуправителствено споразумение между Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за създаването на филиал на музея "Лувър“ в Абу Даби. Това е първата агенция за културен инженеринг, работила по изграждането на първия универсален музей на 21 век в арабския свят. Работеща като консултантска агенция и реализираща проекти за културно инженерство Агенцията "Франс Музеум“ подкрепя музеите и обектите на културно наследство в тяхната адаптация към съвремието, помагайки им със своето "ноу хау“ и експертиза на най-високо научно и практическо ниво.

Агенцията гледа на музеите като на "екосистеми“, организирани около произведения на изкуството, способни да свързват помежду си публика, култура и територия. Основна мисия на създателите на Агенцията е вдъхването на живот на "културните екосистеми“, благодарение на което те да могат да отговарят на предизвикателствата на времето, в което живеем.