Министерството на културата обяви конкурсна сесия за предоставяне на финансова подкрепа на творчески проекти в областта на литературата за 2023 г., съгласно Правилата за условията и реда за провеждане на сесия за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата /Правилата/, утвърдени със заповед № РД 09-1378/30.12.2020 г. на министъра на културата, съобщиха от Министерството.

Право да кандидатстват в конкурсната сесия за финансова подкрепа на творчески проекти имат физически лица, осъществяващи дейност в областта на литературата - белетристи, поети, публицисти, литературни критици и историци, драматурзи, с издадени в хартиен формат една и повече книги или поставена на сцена минимум една авторска пиеса. Прогнозна сума е 400 000 /четиристотин хиляди/ лева за финансиране на проектите по конкурсната сесия за 2023 г., като след приемане на Закона за държавния бюджет за 2023 г. ще бъде актуализирана. Размер на финансовата подкрепа за един проект – до 6000 (шест хиляди) лева. Срок за изпълнение на проекта – 1 година, от влизане в сила на договора. Проектните предложения се оценяват съгласно критериите по чл. 11, ал. 2 от Правилата за условията и реда за провеждане на сесия за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата.

С Правилата за условията, реда за провеждане на сесия за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата, както и с формуляра за кандидатстване, можете да се запознаете тук.

Обръщаме внимание, че всички представени документи за участие в конкурсната сесия, следва да са надлежно попълнени и подписани (подписани и подпечатани) от автора на съответния документ! Документите се подават в 2 /два/ надлежно попълнени и подписани екземпляра на хартиен носител с краен срок 30 дни от датата на обявяване на конкурсната сесия на сайта на Министерството на културата – до 2 май включително, на адрес: Министерство на културата, София 1040, бул. "Александър Стамболийски“ №17.

За допълнителна информация на телефони – 02/94 00 844 и 02/94 00 985.