Министерството на икономиката и индустрията и Съюзът на икономистите в България започват съвместна работа по подготвяните политики и стратегии в икономическия сектор, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. Днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и председателят на Съюза проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова подписаха Меморандум за стратегическо партньорство. В организацията участват редица от най-изявените учени в областта на икономиката в България.

"Днес даваме рамката на нашето сътрудничество и вярвам, че с подкрепата на научните и професионални среди, ще постигнем по-висока добавена стойност“, подчерта министър Стоянов. По думите му проблемите и предизвикателствата пред българската икономика трябва да се анализират цялостно и на високо професионално равнище, затова сътрудничеството със Съюза е толкова важно. Министерството на икономиката и индустрията и Съюзът на икономистите ще провеждат регулярни срещи и ще работят съвместно по политиките, свързани с икономическата среда у нас, защитата на потребителите, дуално обучение, външноикономическа и търговска политика на България, както и трансформацията на българската икономика в прехода към Индустрия 4.0 и климатична неутралност.

"От нас зависи да създадем предпоставките за модернизиране и конкурентоспособността на българската икономика, за да остават повече млади хора в България и да върнем тези, които днес работят в чужбина“, посочи икономическият министър. Председателят на Съюза проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова заяви, че е необходимо постигането на по-високо качество и по-добра оценка на труда в сферата на икономиката и те работят последователно по тази тема.

На официалното подписване присъстваха и проф.д.ик.н. Нено Павлов, заместник-председател на СИБ, д-р инж. Петър Нейчев, заместник-председател на СИБ, доц. д-р Владимир Зановиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на УНСС; доц. д-р Виктор Йоцов, член на СИБ и ИИкИ при Българска академия на науките, доц. д-р Петя Брънзова, член на СИБ и ИИкИ при Българска академия на науките, гл.ас.д-р Яна Пальова, член на СИБ и ИИкИ при Българска академия на науките, и Венелин Йорданов, член на Управителния съвет на СИБ и изпълнителен директор на "Пловдив Тех парк" АД.