Върви един много сериозен общоевропейски процес на разделение между либералните политики, които до момента управляваха Европа, и много бързо нарастващия популизъм и национализъм, който печели все повече симпатизанти. Това каза Милен Керемедчиев – политик и дипломат в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Роберт Фицо е политически хамелеон, който е на власт вече 4 мандата в Словакия, каза дипломатът и обясни, че последната му кампания, която го доведе и до 4-ия му премиерски пост, е една изключително яростна и рязка кампания, която оспорва позицията на Европейския съюз и НАТО относно Украйна, което е видимо и от слогана й: "Нито един куршум повече за Украйна“, както и че завладените украински територии вече са част от Русия.

"Този тип изказ по-скоро го вкара в ролята на популист и националист, защото той вмести в тая риторика и много яростна антимигрантска тема. Този коктейл успя да привлече интереса и желанието на хората да гласуват за него,“ каза той, като добави и че нещата, които нагнетяват много сериозно социално напрежение в Словакия, са свързани по-скоро с вътрешната политика, която Фицо налага, като овладяването на обществената телевизия и разпускането на специализираната прокуратура, заради което се организират и многохилядните митинги против него. "Това е една симбиоза от външно политическа конфронтация с Европа и вътрешнополитическа конфронтация с либералните и неолибералните идеи на Словакия, което вероятно доведе и до атентата срещу него.“

По думите му подобен тип фигури, поддържащи национализма и популизма, ще влязат поне в 9 държави в Европа, а в останалите държави от Европейския съюз, тези партии и коалиции ще бъдат втори или трети. "Проблемът е изключително сериозен. Антимигрантската реторика ще бъде водеща в предизборната кампания за евроизборите, а втората тема ще бъде за войната в Украйна. Тези теми ще бъдат разломен момент между обществата,“ коментира Милен Керемедчиев, като допълни, че много внимателно трябва да се следят и настроенията в Нидерландия, където е много вероятно Вилдерс и Рюте да направят една изключително антимигрантски настроена коалиция. Това е много опасно според него, тъй като Нидерландия винаги е била стожер на демократичните ценности в Европейския съюз.

"Тази вълна, която настъпва в Европа, ще доведе до един много фрагментиран Европарламент и единственото неясно, което остава, е как тези партии ще се координират помежду си,“ което според експерта ще доведе до трудно сформиране на единна група и единно налагане на политики. По думите му в България се вижда същата ситуация – обществото е разделено и политизирано по темите за миграцията и войната в Украйна.  

Между тези две теми, разбунващи Европа, умело се вклинява с европейската си обиколка и китайският председател Си Дзинпин. Представеното официално предложение на Китай в 12 точки за спиране на военните действия и започване мирни преговори между Русия и Украйна поставя и силно желания от Франция въпрос Китай да вземе по-голямо участие в отрегулиране на конфликта между двете държави. По думите на Милен Керемедчиев  резултатите от изборите в САЩ вероятно ще доведат и до доста по-различна политика на САЩ към Украйна, което ще предопредели и резултатите от евентуални мирни преговори.