България трябва да влезе в Шенген на два етапа, което може да се случи, като се върнем на старото предложение, което имаше преди години и беше удобно. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Според него това може да се случи като на първо място влезем в Шенген със своите летища и пристанища, а на по-късен етап със сухопътните граници: "И да докажем най-вече на австрийските ни партньори, че България успява да се справи с огромния бежански натиск. Двустепенното влизане в Шенген в крайна сметка трябва да бъде приоритет за страната ни. По този начин ние ще постигнем някакъв частичен успех и по никакъв начин няма да нарушим принципите на държавите, които в момента изказват своите опасения. 

Като позитивна стъпка в тази посока Керемедчиев определи отпадането на мониторинга върху България и Румъния в сферата на правосъдието, тъй като по думите му това е било едно от основните условия на Нидерландия да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

"Ако ние се върнем на това предложение за двустепенното влизане в Шенгенското пространство, мисля, че с летищата и пристанищата можем много бързо да постигнем съгласие от всички страни-членки, в това число и от Австрия до края на годината, а за сухопътните ни граници съм скиптично настроен, че ще успеем и до края на следвващата. Просто трябва да променим нашата стратегия. Ако продължаваме да настояваме за пълно членство, едва ли то ще стане съвсем скоро.