Сухопътните граници на Шенген няма да се отворят тази година пред страната ни. Причината е липса на технологично време". Това заяви международният анализатор Димитър Гърдев в NOVA NEWS.

Той обоснова твърдението си с предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент. "Следва формиране на състава на еврокомисията, което обикновено е през декември. Предстои и обновяване на Евросъвета", каза Гърдев.

Той заяви, че страната ни трябва да е готова със своята позиция, с подкрепата на партньорите ни и с нашата теза. "През март-април ще има обсъждане на Пакта за миграцията и там трябва да са поставени тези въпроси, които бяха отправени неоснователно към България", заяви международният анализатор.

Той препоръча страната ни да се обърне към нашите партньори и съюзници по темата Шенген. Гърдев изтъкна две грешки, които България е допуснала. "Грешка беше отделянето на Австрия като държава, която е извън механизмите за страните, които оценяват дали една държава е готова за прием в този съюз", каза той. Втората грешка, според него, е смесването на темата за бежанците и миграцията с Шенген.

По повод вчерашния арест на служител на МВР, обвинен в шпионаж в полза на Русия, Гърдев каза, че подобни опити за пробив винаги ще има. "Единствената превенция е да има концепция, стратегия, система за филтрация на службите срещу "къртици". Има надпревара с новите технологии", обясни той.

"Абсолютно ясно е, че сме в сериозна конфронтация с Русия. Когато връзките са ограничени и се налагат санкции, техните служби преминават в режим, в който търсят свои източници. Те са основно в агентурата и в скритите контакти", допълни Димитър Гърдев.