Правителството не трябва да ограничава цените на продуктите, а да стимулира производството и да създава конкурента среда. Не е работа на държавата да въвежда ограничителни мерки. В свободен пазар потреблението и търсенето ще определи цената, но държавата трябва да контролира процеса, за да няма картелни споразумения. Това каза бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на NOVA.

Безхаберието на политиците доведе до това ситуацията в земеделието да бъде критична, бе категоричен той. "Вода газим – жадни ходим. Толкова много пари се отпускат от ЕК за субсидиране на земеделието, има възможности и от собствения бюджет, но няма хора, които да направят програмите, да стимулират производството и износа“, подчерта Дикме.

Той заяви, че зеленчукопроизводството в България изцяло е било игнорирано. По негови думи днес България произвежда по-малко зеленчуци отколкото консумира. Страната ни в момента е нетен вносител, допълни Дикме.

Той посочи, че решенията, които се взимат не са на базата на анализи за състоянието на отрасъла в момента. Държавата трябваше да обсъди проблемите на оранжерийните производители и животновъдите, допълни той.

По негови думи България има огромен потенциал в животновъдството не само за задоволяване на собствените потребности, а и за износ.

България е огромен производител на пшеница, слънчоглед, царевица, които изнася в чужбина, а с част от тази продукция там се изхранват животните, чието месо после се внася тук, поясни Дикме.

Бившият земеделски министър каза, че хамбарите са пълни със зърно, а продължаваме да внасяме от Украйна. Той е на мнение, че няма основание да се увеличава цената на хляба. Дикме поясни, че при нулева ставка цената трябва дори да пада. ДДС-то не е причина за задържането на цената, допълни той.

Бившият министър на земеделието подчерта, че от цената на зърното зависи цената на месото, яйцата и млякото. Цената на зърното пада, уточни той.

По негови думи на Великден ще бъде пика на цената на агнешкото месо и яйцата, но след това се очаква поевтиняване. Цена на килограм кашкавал от 30 – 35 лева нагоре е спекулативна, бе категоричен Дикме.

Той обърна внимание и на цената на водата. Дикме е на мнение, че цената е непосилна, поради което България не може да бъде конкурента на Гърция и Турция.