Вероятно Черна гора няма да е толкова интересна за слушателската аудитория, ако няма много сходства и прилики с България, с политическия живот в България, и като цяло, ако не е фрагмент от Балканите, който подсказва много за регионалната и европейска политика. Това каза в интервю за аудиокаста на "Фокус" "Това е България“ Меглена Плугчиева, доскорошен посланик на България в Черна гора. Има определени прилики с политическия живот в България и характеристика, близка до тази, която е за целите Балкани.    

"И в Черна гора от две години има една политическа нестабилност, в резултат на която има влошаване на всички показатели – икономически, социални, съответно всички кризи, които наблюдаваме в Европа, благодарение на политическата нестабилност се умножават по 10 и се отразяват на населението на страната. Тя губи репутация и в регионален, и в международен план. Специално Черна гора изостава и по пътя за членство в Европейския съюз, като тя доскоро се водеше като водач на колоната сред страните кандидатки от Западните Балкани", добави Плугчиева.  

Според нея, Черногорската политическа система е сходна на българската, има в политическия ландшафт една тотална фрагментация, едно силно противопоставяне, като там се добавя освен политическото противопоставяне, и такова на етническа и религиозна основа, което прави нещата много опасни.

В момента в Черна гора са пред президентски избори и за малка Черна гора с 650 000 жители, а има вече четири, или пет кандидати за президенти, което говори за ярка поляризация, противопоставяне, противоборство, липса на консенсус. Това предполага, че на 19 март няма да има избор от първи тур, а ще се върви на втори тур за избори. 

"Имаме обаче сходство и в това, че има нови партии. И там има един блок, крайно националистически настроен и просръбски, проруски ориентиран. И има един друг противостоящ блок, който се води от партията на президента Джуканович, който е проевропейски, проевроатлантически. Така, че това са сходствата, които дали за добро или за лошо, са факт. И това е мога да кажа общо взето и характеристиката за голяма част от страните на Западните Балкани", добави Плугчиева.  

Цоня СЪБЧЕВА