С половин час по-късно ще започне заседанието на Софийския апелативен съд, на което трябва да се реши дали остават за постоянно в ареста вече бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и сочените за приближени на Никола Николов - Паскал  - Стефан и Марин Димитрови, които са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Мерките ще се гледат от съдия Галя Георгиева. 

На място са годеницата на Стефан Димитров, съпругът на Петя Банкова Диян Тенев и адвокат Ивайло Найденов, предаде репортер на "Фокус".

От пресцентъра на Апелативния съд уточниха, че обвиняемите ще бъдат вкарани в съдебна зала през вътрешен вход и журналистите няма да имат възможност да ги заснемат.

Скандалът с ОПГ-то в митниците се разрази до огромни мащаби, стана общественозначим и разтърси държавата. 

СГС остави Банкова и Стефан Димитров в следствения арест. Това реши Софийски градски съд след двучасово заседание по гледане на мерките за неотклонение на обвиняемите. По време на заседанието на 6 април стана ясно, че срещи на двамата са били заснети от охранителните камери на петзвезден хотел край Правец. 

В рамките на 48 часа на два пъти в мрежата изтекоха шокиращи снимки на тогава главния секретар на МВР Живко Коцев в компанията на обвинените и със скъпи подаръци, което се превърна в тема едно в държавата - кадрите на купчина пачки пари, едно куче и вече доста знакови лица

Ден преди новият служебен кабинет да поиска от президента да прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев, дори Румен Радев коментира ситуацията така: "Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци?" На следващия ден вече официално и издаде указа за уволнението на Коцев.

Петя Банкова, Стефан Димитров и Марин Димитров бяха задържани при акция срещу контрабандния канал на Никола Николов - Паскал. Същият Никола Николов - Паскал, свързван с най-големия такъв за трафик на цигари от повече от десетилетие, е обявен за издирване. 

В събота Марин Димитров, вместо в съдебна зала, влезе в болница "Пирогов", заради вложено здравословно състояние. Според адвоката му Любомир Таков то е налагало да бъде приет по спешно в кардиологията на лечебното заведение. 

Тримата наблюдаващи прокурори поискаха от Софийски градски съд постоянно задържане под стража на четиримата обвиняеми. Мотивите за това, че от направените разпити на свидетели и служители на ДАНС са придобити данни, от които може да се направи обосновано предположение за извършена престъпна дейност от обвиняемите и престъпни връзки между тях. Според изложените доказателства от наблюдаващия прокурор Банкова е била в схемата още преди да бъде повишена на поста директор на Агенция "Митници". 

Припомняме, че директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова бе задържана на 3 април заедно с Марин и Стефан Димитрови, а на следващия ден им бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда.

Временната парламентарна комисия за разследване на корупционни практики в Агенция "Митници" ще изслуша служебния вътрешния министър Калин Стоянов.