Членовете на секционните избирателни комисии няма да сумират ръчно преференциите от гласуването с хартия и гласуването с машина. Това заяви в "Още от деня" заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Направили сме улеснение - независимо, че в секциите, където се гласува и с хартия, и на машина, трябва да се вписват данните с резултатите от двете гласувания, при преференциите няма да се сумират тези данни. Ще се установят отделно преференциите от гласуване с хартиени бюлетини и отделно преференциите от машинните бюлетини. Тома сумиране ще есе направи в изчислителния пункт.

В секции ще сумират само данните за действителните гласове, данните по партии и коалиции.

От днес са започнали обученията на членовете на СИК. Подготвителната част на предстоящите избори е малко по-различна от предходните, защото ще има видеонаблюдение при установяването на резултата, посочи още Матева.

"Ще се броят два вида бюлетини – хартиени и бюлетини от машинно гласуване. Резултатът от машинното гласуване ще бъде установен от секционната избирателна комисия чрез преброяване на тези машинни бюлетини. Разбира се, това ще става по-бавно, отколкото да се отпечата един протокол от машината", добави тя.

Матева уточни, че от машината няма да се разпечатва протокол, а ще има финален отчет, който ще съдържа информация само за броя гласували избиратели.

Тя коментира, че информацията от флаш паметта на машините ще бъде извличана и след това публикувана на интернет страницата на Централната избирателна комисия.

"Няма проблем с хартията, осигурена и отпечатана е. Вече пътува към областните администрации заедно с останалите книжа и материали, за да бъдат разпределени към общините и съответно в съботния ден да бъдат предадени на секционните избирателни комисии“, съобщи Матева пред БНТ.