В политическия оперативен триумвират, който съществува и взима решенията в Израел, в лицето на Бени Ганц, Бенямин Нетаняху и Йоав Галант, има разногласие. Нетаняху е в сложна ситуация на фона на постоянните и все по-различни критики, които получава от Запада и в рамките на извънредния кабинет, който той ръководи, и от израелското общество. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международния aнализатор Мартин Табаков.

Той посочи, че в израелското правителство има различни мнения за това как трябва да се процедира относно войната: "Но ако има сравнителен консенсус, че тези военни действия на Израел трябва да продължат, то дискусията започва тогава, когато въпроса стига до там какво се случва след като приключат те, т.е. дали Израел има план за това как ще процедира след преустановяване на военните действия - оттук започва голямото разделение".

По думите на Табаков масовите протестни действия в Тел Авив означават, че до голяма степен Нетаняху е изправен пред стената: "Той обаче за сега предпочита да не промяна стратегията си, израелските действия срещу Рафа продължават и не само в южната част. Виждаме, че действията се възобновиха в Централна и Северна Газа, а това бяха територии, за които се смяташе, че вече са освободени от "Хамас". Това означава, че "Хамас" установява своите позиции в части, където преди това израелските дефанзивни сили са имали контрол, което само по себе си е показателно за това колко успешни са действията на Израел. Те са успешни дотолкова, доколкото те успяха да нанесат изключителни щети на "Хамас" - 80-90% от батальоните на "Хамас" за унищожени, остават още няколко. Но това, че "Хамас" успява да се появи в територии, които преди това бяха дислоцирани, показва, че тази битка ще се води още", коментира още Мартин Табаков.