Решихме да използваме последния инструмент, чийто ефект не е търсен. Няколко сериозни слабости имаше в изказванията на ГЕРБ днес за "Турски поток". Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Димитров, народен представител от ПП-ДБ по повод проекта на решение, който бе внесен в НС от ПП-ДБ за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата относно пътната карта и изграждането на газопровода “Турски поток" или по-конкретно продължението му в България, което ГЕРБ наричат "Балкански поток".

"Първо, г-жа Петкова каза, че е подписала такъв документ, но не каза къде е документът. Ако ние допуснем подобни документи да изчезват от България, утре ще изчезне и други. Т.е. тя каза днес за първи път, че е подписвала такъв документ, но не каза къде е той. На следващо място, Томислав Дончев днес каза, че приходите от проекта са 1,7 милиарда лева.

Имайте предвид, че аз имам писмени отговори за приходите от този проект за 2021 и 2022 г. и такава сума там няма. Нещо повече – общо за двете години говорим за печалба от порядъка на 344 милиона лева, което е близо шест пъти по-малко от това, което говорят от ГЕРБ. Това е следващият въпрос, на който аз мога с документи да покажа финансовите резултати на база мои въпроси към министъра на енергетиката за 2021 и 2022 г., и те показват 344 милиона лева, което означава, че този проект може да не се изплати никога. От самото начало ние от "Демократична България“ бяхме против и го нарекохме "генератор на загуби“. И искам да видя документите, които да обосновават 1,7 милиарда, за които говорят от ГЕРБ. Аз до такива документи, макар че съм видял всичко по темата, не съм имал достъп. И е много важно да подкрепят думите си факти", обясни Мартин Димитров.

Депутатът обърна внимание, че в изказването на ГЕРБ има  голямо противоречие: "Те казват, че преносът по стария газопровод, който се нарича "Трансбалкански“, продължавал и в момента, твърдят те така. Тогава идва логичният въпрос: Не защо дадохме 3 милиарда, защо се отказахме от неустойките по предишния договор и защо участваме в този проект, ако преносът по предишния продължава, както твърдяха днеска колегите от ГЕРБ? Т.е. вижте, в цялото това нещо аз и колегите от "Демократична България“, които от първия момент сме против и не виждаме интереса на България. Става въпрос за 3 милиарда лева, нищо че те са взети като заеми от страна на "Булгартрансгаз“. Какъв е интересът на България в цялото това нещо? Защото ние си имахме газопровод, имахме си осигурени количества", коментира още депутатът.