По искане на СГП е взета мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвинен за 3 престъпления при тежката катастрофа на 22.11.2022 г. между бус с нелегални мигранти и полицейски автомобил, съобщиха от държавното обвинение.

На 22.04.2023 г. по искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо Н. Л., обвинен за три престъпления.

Досъдебното производство е образувано на 22.11.2022 г. по реда на чл. 212, ал. 1 от НПК за това, че на същата дата около 06:55 ч. в гр. София, бул. "Цариградско шосе“, водач на МПС нарушил правилата за движение по пътищата и умишлено причинил телесни повреди на полицаи при ОСПС-СДВР:

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/61458-sgp-obrazuva-dosadebno-proizvodstvo-za-umishleno-prichinyavane-na-telesni-povred

В хода на разследването Н. Л. е привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на смъртта на едно лице и средни телесни повреди на четири лица по непредпазливост при управление на моторно превозно средство, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и е управлявал превозното средство без да има необходимата правоспособност (чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б.“б“, пр. 2, пр. 4 и пр. 6, вр. ал. 1, б. "б“ и б. "в“, вр. чл. 342, пр. 3 от НК); за това, че противозаконно е попречил на органите на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за проверка управлявания от него автомобил (престъпление по чл. 270, ал. 1, пр. 1 от НК) и за това, че с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага противозаконно е подпомагал чужденци да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, по отношение на 12 чуждестранни граждани, един от които не е навършил 16-годинишна възраст (чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК).

Н. Л. е привлечен и разпитан в качеството му на обвиняем, но не беше взета мярка за процесуална принуда, тъй като по отношение на същия беше провеждано лечение. След приключването му е приведено в изпълнение ефективно наказание "лишаване от свобода“ в размер на 5 месеца, изтърпяно в Затвора-гр. София. След изтърпяване на наказанието с постановление на прокурор при СГП от 20.04.2023 г. обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

Част от престъпленията, в извършването на които е обвинен Н. Л., се явяват тежки по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК.

Съдът сподели доводите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за разумно подозрение относно авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Разследването продължава.