470 студенти от различни университети в страната посетиха първия Ден на отворените врати за студенти, който се проведе в Министерството на външните работи (МВнР) на 2 декември. Инициативата е на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя премина под надслов "МВнР те иска/MFAWantsYou“, а партньори бяха  платформата Bulgaria Wants You на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов и  Представителството на Европейската Комисия в България.

Събитието бе открито от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която благодари за интереса на присъстващите студенти. "Днес Министерство на външните работи Ви казва – Ние имаме нужда от вас. И както "България те иска“, така и "Министерство на външните работи Ви иска“.  Имаме нужда от Вашите идеи, енергия, критично мислене, визия за настоящето и бъдещето“, обърна се към младите хора Габриел.

Вицепремиерът благодари на Иван и Андрей за  партньорството на инициативата. Тя подчерта ,че за нея  инвестицията в младите хора е инвестиция не  в бъдещето,  а е инвестиция в настоящето. 

Габриел посочи, че в  новата  ера - на дигитализацията, на климатичните промени и на  възникващи непрестанни конфликти, България и МВнР имат нужда от своето ново поколение дипломати със знания. "Дипломацията е най-благородната кауза за мирен и справедлив свят. Ние имаме нужда от Вашия принос, за да може този свят да бъде по-стабилен, по-мирен, по-справедлив“, каза Мария Габриел.  

Тя акцентира, че България  е член на ЕС и НАТО и като такава, споделяйки ценности, бивайки активна, създавайки посока и  отстоявайки идеите си, страната ни  ще покаже, че може да бъде фактор на стабилност и сигурност в Югоизточна Европа. "Освен това България със своето ново поколение е иновативна. Тя е силна, дръзка и критична. Това искам да направим заедно с Вас. Да покажем, че България е фактор за развитие и в тази част на Европа и света по един иновативен начин“, допълни вицепремиерът.

Мария Габриел  сподели, че провеждащото се събитие не е еднократно, а е част от нейните и на екипа й в МВнР целенасочени усилия в дипломатическата служба младите хора да виждат поле за изява и за кариера.

 Вицепремиерът припомни, че преди дни е публикуван конкурсът "Посланик за един ден“, съвместна инициатива с жените посланици в България. Тя апелира към младите момичета да участват  с написване на есе, в което да представят тяхната визия за мястото и ролята на жените и момичетата в дипломацията. Срокът за изпращане на материалите е 5 декември, а наградата – 1 ден с посланика жена в страната, която тя представлява.

Като втора инициатива Габриел посочи подписването на серия от споразумения с университетите, които да дават възможност на младите хора за стаж, обучение, достъп до информация.

Мария Габриел обяви и, че в понеделник ще бъде открит нов конкурс за 15 стажант- аташета. Срокът за кандидатстване е 14 дни.

"Дерзайте. Преоткрийте света на дипломацията, а нас ни накарайте да го виждаме по-често през очите на младите хора. Като министър на външните работи, аз се гордея с младите хора на България. Разчитаме на вас, разчитайте и вие на нас“, бе посланието на Мария Габриел.

В Деня на отворените врати на МВнР студентите участваха в лекции и дискусии на теми като членството на България в ЕС, 20-годишнината от членството на България в НАТО, кандидатурата на страната ни в ОИСР, членството на България в Съвета на ООН по правата на човека, в кратки курсове по протокол и публична дипломация. Присъстващите имаха възможност и да разгледат колекцията изобразително изкуство на МВнР.