По време на тази среща на върха ще бъдат взети решения, които пряко се отнасят към правомощията на изпълнителната власт, касаят външната политика, ресорни министерства като министерство на отбраната. Мисля, че няма прецедент, напротив и през годините сме имали такива моменти, в които министър-председател да присъства на тези срещи на върха. Това коментира Мария Габриел преди началото на закритото съвместно заседание на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика относно това, че премиерът Денков ще води делегацията за срещата на върха на НАТО, предаде репортер на "Фокус".

"Няма място за напрежение, става въпрос за това, че България има свое редовно правителство и тя е парламентарна република. Иска просто да заяви своята позиция ясно", добави тя.

По думите й има вяра в разума и диалога и в това, че България може само да спечели, ако институциите си сътрудничат и говорят на международната сцена в европейски план с един глас.

Относно темата с избор на български еврокомисар и номинациите на ГЕРБ-СДС, и тази на ПП-ДБ Габриел каза:

"Трябва да разгледаме въпроса двустранно, най-напред ние винаги можем да искаме да запазим ресора, за който аз съм отговаряла 4 години и в него е най-голямата програма за наука и образование. Решението обаче е изцяло на Урсула фон дер Лаейн".

За предложението на ГЕРБ-СДС за еврокомисар Мария Габриел каза, че тя е достойна кандидатура.