Всички заедно можем да направим така, че България да бъде фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и да бъде фактор за растеж, да бъде регионален иновационен лидер. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на конференцията "Външнополитическата стратегия на Република България - предизвикателства и възможности", предаде репортер на "Фокус" Мария Габриел бе домакин на събитието.

"Тази стратегия не е нова. Тя е необходима, защото имаме радикално променена среда. Като основни фактори за променящата се среда тя изреди агресията на Русия срещу Украйна, кибератаки, процеси в ЕС и НАТО, глобални промени, климатични, миграционен натиск", допълни Габриел.

По думите ѝ нови стратегически партньорства придобиват форма. Икономическата дипломация също придобива нови измерения.

"Редица наши съюзници имат такива стратегии. Това начинание е предизвикателство и кауза. Външната ни политиката трябва да се справят със сложни задачи, имаме нужда заедно да решаваме проблеми. Диалогът и дипломацията са най-надеждните", посочи вицепремиерът.

"Ценностите и принципите, които сме избрали, са тези, които трябва са потвърждаваме. Членството беше много  важна цел, но днес в ЕС и НАТО текат важни процеси, в които България трябва да бъде активна.  България има много какво да допринесе културната дипломация да придобие нови измерения. Трябва да бъдем добре подготвени", добави тя.