Бизнесът на детективите е в тъмносивата страна на сектора, а не искаме да е така. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" частен детектив Марин Маринов, основател и председател на сдружението на частните детективи в България.

"България е единствената страна в Европейския съюз, в която дейността на детективите не се регулира по никакъв начин. Дали това ще бъде със закон или с други нормативни актове - почти във всички страни в Европейския съюз има някакви регулации. Има ги и в тези предписания, които има от страна на Европейската комисия за събирането на информация, но за този род дейност в България обаче никога никой не е предприемал мерки. 90-те години Георги Дилков-Лорда – също един криминалист, а когато беше депутат в парламента, беше подготвил един горе-долу сравнително читав за времето си Закон за частната проучвателна и обезпечителна дейност, но така и не влезе тогава в пленарна зала. От тогава от време на време, покрай някои избори, някой се сеща – или бивш генерал от МВР, или друг депутат, с който правим срещи, говорим за тази дейност. Един-два пъти ние изготвяхме вече наш проект и сме го предавали, проект за частната проучвателна дейност, макар че терминът "частна проучвателна дейност“ идва от Георги Дилков-Лорда.1994 или 1996 г. имаше такъв тогава и след това ние правихме няколко предложения. Някой път покрай избори се обръщат политици към нас, обикновено бивши служители на МВР, с които говорим, правим няколко предавания, говорим какво е естеството и че има необходимост, защото щом има търсене, естествено, че има и необходимост. Обаче нищо не се случва, което вреди", обясни Маринов.

По думите му в момента без наличието на закон всеки може да обяви, че извършва детективска работа, а това не е никак добре: "Трябва да бъдат премахнати нелегално работещите, без опит, има фалшивите детективи, а лошата работа в нашата среда може да доведе до много неприятни последствия, защото често се отнася за някакви много сериозни проблеми".

Марин Маринов уточни, че през месец септември предстои голяма среща в България на детективите от много държави, не само европейски: "Ние сме членове на няколко международни европейки организации, контактуваме и се срещаме с много колеги от цяла Европа и от света, членове сме и на Швейцарското детективско общество. На 9 септември тази година, ще се проведе голяма среща в България, която ще бъде посетена и от много детективи от Европа, и от близки на нас страни, не само европейски – също и от Сърбия и Турция. Целта е да обединим усилията и да потърсим тяхната подкрепа за един такъв закон в България, да обсъдим как е при тях, какво е приложимо тук, при нас, и какво не е, и да изготвим поредния документ, с който ще търсим политическа подкрепа, за да има най-накрая регулации в тази област", обясни детективът.