Трябва да се спре и да се забави разработването и внедряването на изкуствен интелект, така че хората да са подготвени за него. Необходими са много строги правила и регулации, преди да се пуснат на пазара такива разработки. Това стана ясно от интервюто пред "Фокус" на доц. д-р Мариана Тодорова – футуролог, гост в предаването "България, Европа и светът на фокус" по въпроса дали е необходимо временно замразяване на проектите за изкуствен интелект, готови ли сме за него и трябва ли да има някакъв тип регулация, преди да се пусне на пазара.

"Многократно съм се обявявала за тази пауза - може би преди една или две години, виждайки какви са тенденциите и посоките. Има голяма доза скептицизъм, че такава пауза би сработила, защото никой не е в състояние да надзирава вътрешните дела на частните компании и всъщност да вижда какъв процес тече там", каза Тодорова.  

"Разработките вероятно ще продължат, но тук идеята е да не се реализират на пазара новите продукти и да се забави пускането на ChatGPT 5, който наистина би наподобявал човека. И да се насърчи максимално този глобален диалог между всички заинтересовани лица, които ще бъдат не само правителства и политици, но корпорации, компании, гражданският сектор, неправителствените организации. Всъщност ние наистина рискуваме да взривим всички социални системи, чрез които живеем, от една страна заради това, че образователната система не може да се адаптира".

Най-малкият проблем в този случай е, че учениците и студентите ползват ChatGPT 3 и ние вече трудно можем да отличим оригиналността на мисленето от това, което ChatGPT 3,5 е създал като есе или като математическа задача. По-големият проблемът е, че особено във висшето образование и със следващите поколения, ChatGPT 4 и 5 до голяма степен ще отпадне необходимостта да се посещават университетски курсове или просто те трябва да се префокусират, става ясно от думите на футуролога.

Според Тодорова от изкуствения интелект ще бъде повлиян и пазарът на труда: "С ChatGPT 4 мисля, че поне половината професии, за които можем да се сетим, ще бъдат заменени доста задачи в тях, а голяма част от тях биха могли изцяло да бъдат заменени и дейността да бъде вършена от ChatGPT 4. И когато ние предизвикаме и взривим, образно казано, образователната система и пазара на труда, тези сфери, това ще повлияе на социално-осигурителните, на пенсионните фондове, на здравните фондове, просто защото по друг начин, по друга логика ще протичат работните процеси".

"Тук ние наистина говорим за интелигентна същност. И разбира се, че са необходими регулации, и то много строги. Това не би забавило прогреса. В крайна сметка по-важно е тези технологии да ни служат", допълни футурологът.

Ива Дойчинова