Езикът е отражение на обществото. Той се променя много и непрекъснато. Това каза преводачът Мариана Хил в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Българският е уникален език. Той попада в категоризацията на редките езици, защото се говори само от 9 милиона души в целия свят, каза тя.

Според изследване на "Евробарометър“ 57% от българите смятат английския език за необходим, но едва 27% го владеят говоримо. Според Мариана Хил това разминаване се дължи на факта, че българите са перфекционисти. "Нашата образователна система внушава на нашите деца, че те не знаят и не умеят. Пасивно английски владеят поне 57%, ако не и повече проценти, но се срамуват да го говорят, защото в училище им е втълпявано какво те не знаят. Това е разликата между българската образователна система и тези в Западна Европа, които насърчават децата и обръщат внимание на това, което децата знаят. Децата у нас имат уплах от това да кажат нещо грешно, защото при нас грешката се наказва, докато в другите образователни системи тя се насърчава, за да може да бъде преодоляна“, обясни Мариана Хил.

Според проучването на второ място с 14% българите поставят немския език. На трето място с 10% се нарежда руският, а на френския отреждаме едва 3%. "Това се обяснява с историческите и културни взаимодействия. Нормално е немският да бъде вторият език. В Чипровци е била най-голямата католическа катедрала преди да се направи катедралата в Кьолн. Там е имало сребърна мина и са живеели много саксонци от Дрезден. България си е припознала цар от немско потекло на два пъти и династията ни е немска, а и културата ни е немска. И в момента Германия е най-големият инвеститор в България и отношенията ни са много активни“, обясни преводачът.