Германия се бори с недостиг на работна ръка. Във всяка шеста професия липсват кадри. Това сочи анализ на Федералната агенция по заетостта. Резултатите показват още, че броят на професиите, засегнати от недостига на работна ръка, се е увеличил с 1/4 за изминалата година.

При инженерите вакантните позиции са рекордните над 170 000 хиляди. Очаква се специално в този сектор ситуацията да не се подобри и в бъдеще броят на първокурсниците в основните инженерни дисциплини да е намалял драстично.

Осезаема липса се усеща и при шофьорите, медицинските асистенти, в професии като строителство, такива, свързани с грижите за деца, дори в сферата на компютърните специалисти.

Минималното заплащане в Германия е 12 евро на час. Добре е да го знаете, ако сте решили да отидете на гурбет в страната.  Трябва и да знаете, че до дни се очаква минималната ставка да бъде увеличена.

Консултантът Станимир Михайлов дава безплатни консултации за всички, които търсят по-добра работа в чужбина. Въпреки че е незаконно, и сега някои работници получават по-малко от минималното заплащане на час.

"Сега, на практика, някои работещи получават по-малко от 12 евро, ако не са им заплатени всички часове, което е незаконно. Също не е законно, когато не им се заплаща извънредният труд. Всички трябва да си документират добре часовете, които са изработили", апелира той.

Ако това се случи, работниците не са сами. Има безплатни консултанти, които биха могли да им помогнат на родния им език. "В случай, че устният разговор с работодателя не помогне, е добре всички документирани часове да се представят в писмена форма и иск. Ако работодателите не плащат, следващата крачка е съдът по трудови спорове", обясни Михайлов, предава NOVA.