Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане насоки за кандидатстване по четири процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието

Първата от тях e насочена към инвестиции в технологична и екологична модернизация. Безвъзмездната финансова помощ, която ще се предоставя по нея, е за закупуване на материални и нематериални активи за прилагане на дейности, осигуряващи опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени. Инвестициите ще са за въвеждане на иновативни производствени и цифрови технологии, за производство и организация в селското стопанство, както и за автоматизиране на работните процеси.

Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени за инвестиции, е 318 048 200 лева без ДДС. Разходите за невъзстановим ДДС също е представляват допустим разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет, в размер на допълнителни 63 609 639 лева.

Следващата процедура е за инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства. Тя е насочена към по-доброто и ефикасно използване на водните ресурси в стопанствата, чрез внедряване на водоспестяващи технологии, използване на пречистени отпадъчни води, автоматизиране на процесите на управление на водите. Целта е намаляване на загубите на вода.

Стойността на общия бюджет по процедурата е 99 736 317 лева без ДДС, като разходите за невъзстановим ДДС също ще се финансират със средства от държавния бюджет, в размер на допълнителни 19 947 262 лева.

Другата процедура е насочена към инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни, включително и добив на биологичен материал от тях. Целта е да се даде възможност за финансова подкрепа при развъдно-подобрителната дейност, която извършват фермерите, отглеждащи едри и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ). Това ще спомогне за насърчаването и поддържането на генетичния потенциал от качествени мъжки животни за постигане на прогресивно развитие на животновъдния сектор.

Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени по процедурата, е в размер на 4 591 920 лева без ДДС, като разходите за невъзстановим ДДС също се финансират със средства от държавния бюджет и те възлизат на стойност от допълнителни 918 385 лева.

Четвъртата процедура от НПВУ е "Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“. С подкрепата се цели да бъде подпомогнат процесът на предлагане на пазара на селскостопанска продукция от сектор "Плодове и зеленчуци“. По процедурата ще се финансират инвестиции, допринасящи за предлагането на продукти, чието качество, състояние и вид отговарят на потребностите на крайния потребител. Това ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на производителите.

Средствата, които ще бъдат предоставени, са в размер на 15 000 000 лв. без ДДС, като и тук разходите за невъзстановим ДДС ще се финансират с допълнителни 3 000 000 лева от държавния бюджет.

Потенциалните кандидати по процедурите могат да се запознаят предварително с условията и изискванията за подаване на проектни предложения, както и с условията за изпълнение по тях. Пакетите с документите са публикувани тук: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/nacionalen-plan-po-mehanizma-za-vzstanovyavane-i-ustojchivost/.

Крайният срок за представяне на предложения и коментари по публикуваните насоки е до 05 май 2023 г. чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020) или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg.