Евродепутатът Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността на Северна Македония. С такова изявление излезе днес Министерството на външните работи на РСМ.

От мнистерството споменават, че в групата, с която е пътувал евродепутатът Андрей Ковачев, е имало лица, за които МВР знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Ковачев обаче не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал. "Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония", пише в изявлението.

Цялото изявление на МВнР на РС Македония, съобщено от NOVA:

"За правителството на Северна Македония членството в ЕС е приоритетен въпрос. За целта са предоставени всички правителствени и административни ресурси за успешното приключване на процеса на скрининг и откриването на първия клъстер – фондации. В същото време се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени.

Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените.

В тази връзка на 6 май на ГКПП Ново село поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, на група от петима граждани на Република България не беше разрешено да влязат. Допълнително бихме искали да подчертаем, че в тази група, с която е пътувал евродепутатът Андрей Ковачев, е имало лица, за които МВР знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония".