ГД "Гранична полиция" съобщи подробности за последния фрапантен случай с десетки заловени мигранти, за който съобщиха по-рано и колегите им от Румънската гранична полиция (Poliția de Frontieră).

Независимо от изобретателността на трафикантите, гранични полицаи на ГКПП "Видин" разкриха тайник в товарен автомобил и задържаха 33-ма чужди граждани. Ден по-късно граничарите предотвратили незаконното преминаване на други 29 мигранти, укрити в камион, пишат от пресцентъра от МВР.

Контролът е извършен на 14 май на ГКПП "Видин", след като граничен полицай се усъмнил в поведението на литовски гражданин - шофьор на товарен автомобил, превозващ по документи торфена смес от България за Унгария. В хода на предприетата физическа проверка на товарния отсек и разместването на чувалите, бил открит тайник с импровизирани  врати от шперплат, прикриващи метална конструкция с дължина около 12 метра. Във вътрешността му проверяващите установили 33 чужди граждани  – 21 пълнолетни и 12 непълнолетни младежи, по първоначални данни от Сирия. След оказана медицинска помощ, групата от нелегални мигранти е задържана в ГПУ- Видин и е уведомена районната прокуратура.

Към 19 часа на 15 май на ГКПП "Видин" за излизане от страната пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин. По документи превозвал дървесни плоскости за Германия. Българските гранични полицаи и румънските им колеги чули шум от товарната част. Те установили, че пломбата е манипулирана. Когато отворили, в товарното помещение граничните полицаи установили 29 мигранти между плоскостите. Шофьорът и чужденците са задържани в ГПУ- Видин, работата по случая продължава.

Пълнолетните мигранти и двамата водачи са привлечени към наказателна отговорност и с постановление на прокурор са задържани за срок до 72 часа. Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура – Видин за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.