МРРБ започва проверка на  ремонта на жълтите павета в центъра на София. Това съобщи по бТВ министърът  на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, съобщават от пресцентъра на министерството.

Той е възложил на ДНСК да направят анализ, който да покаже цялостното развитие на процедурата от одобряването на проектите. От Оперативна програма “Региони в растеж" (ОПРР) също ще направят анализ на самия проект. "Целта е, ако е възможно МРРБ да помогне, защото София не заслужава това - веднъж да загуби парите и второ да имаме лош център на столицата. София  е наистина в много тежка ситуация, докарана е дотам. Не искам да търся дали има вина, дали няма вина, това няма никакво значение. Важното е да помогнем  София да не загуби парите и ако е възможно да  се подобри качеството на строителството, което обаче идва според мен от самия проект и начина на възлагане“, коментира арх. Шишков. Той обясни, че този ремонт е по ОПРР, като МРРБ е осигурило 41 млн. лева, а ремонтът трябва да приключи през март догодина. Разрешителните за строеж (РС) за два от участъците обаче са от 2015 година, като само за единия има 7 преработки и  7 заповеди за допълване към РС. Това показва, че проблемът е в начина на възлагане, в проекта и в цялата организация на строителството, коментира министър Шишков.

Според него, подобни са и проблемите при автомагистралите. Министър Шишков посочи, че основният проблем не е в строителя, а какво се възлага, по какъв начин се възлага и какъв е проектът. "В мен остава убеждението, че каквото сме си поръчали, това сме получили.  Строителят обикновено накрая е виновен, защото е най-удобен.“

Автомагистрала "Хемус“  той оприличи на  дълъг филм с малко километри и много въпросителни. "Хепиендът на този филм ще бъде тогава, когато веднъж бъде планирана цялата магистрала и започне да се строи в цялост“, заяви  министър Иван Шишков.

Той коментира, че във времето назад говоренето е било много по-голямо от реалните действия. По-големият проблем обаче според него е, че е имало и много малко проектиране и планиране и това води до липсата на яснота как ще бъде осъществена цялата магистрална свързаност в страната.

Като положителен факт министър Шишков отчете, че за лотове 4, 5 и 6 все пак има проект и се надява депутатите да одобрят предложените от МРРБ законови промени, с които установеното незаконно строителство в тези участъци да бъде узаконено и така строителството там да продължи. На път е да бъде решен и проблема с проектирането в 7 и 8 лот и регионалният министър се надява, в рамките на година – година и половина да завърши проектирането в тези участъци, за определени места ще се наложи ОВОС и след това в рамките на 3-4 години да бъдат завършени.

"Всички тези проблеми, за които сме намерили решение, се надявам в един следващ редовен кабинет по същия начин, със същия устрем да продължат да бъдат решавани, за да може да бъдат одобрени по най-бързия начин плановете и да може по най-бързия начин да се стартира строителството“, каза министър Шишков.

Той коментира и проверката на автомагистрала "Тракия“, като обяви, че вече има неофициални резултати от анализа в лаборатория. “Те не са по-различни от очакваните, за съжаление фразата "не отговаря на изискванията“ съществува на доста места в тази проверка“, съобщи той. "Ако беше направена така, както трябва, автомагистрала "Тракия“ щеше да изкара още няколко години, а сега ще  трябва да се намерят пари за ремонт“, допълни регионалният министър.  Според резултатите от проверката, лот 3 е в по-лошо състояние, с по-лоши показатели като количество и качество на материалите, които са вложени. За този лот е била предвидена проверка още при предишния редовен кабинет, за да се установи какъв ремонт трябва да бъде извършен.