"Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не беше информирано за специализираните акции в тецовете, а и няма защо. В деня на проверката регионалните ни структури бяха информирани и от тях бе искана допълнителна информация, която да бъде представена на разследващите в конкретен срок. Още 2021 г. по искане на разследващите органи бе предоставена цялата налична информация за докладите, които се предоставят в Агенцията за парниковите газове от операторите". Това заяви в ефира на NOVA Ренета Колева - зам.-министър на екологията.

Тя смата, че е нужно разграничение на парниковите газове от замърсяването на въздуха. Ежегодно до 31 март всеки оператор предоставя годишните си доклади за емисии парникови газове, които е генерирал. Тези доклади се верифицират от акредитиран орган, обясни заместник министърът по екологията. Отделно всеки оператор предоставя декларация за верността на данните и носи отговорност за това, поясни Колева.

В решението на парламента е записано да продължи работата на тецовете до 2038 г., припомни зам.-министърът. "В момента има работна група, която ще предложи алгоритъм да може да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост в изпълнение на европейските цели", каза Ренета Колева.