Министерството на образованието и науката предвижда да раздели датите за провеждане на изпитите след 7 и 10 клас, а също така се предвижда и намаляване на минимума на текущите оценки, които учениците трябва да имат през учебния срок. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков на брифинг в сградата на МОН, предаде репортер на “Фокус".

Целта на промените е подобряване на учебния процес. Предвижда се отваряне на наредбите за оценяване, образователни минимум и подготовка, наредбата свързана с системата на учебното образование. По думите на министъра обсъжданията с експертите за това какви промени да бъдат направени, ще започнат в края на тази седмица.

“От гледна точка на изводите, които си направихме от външното оценяване,  стигнахме до идеята в следващата година външното оценяване да бъде разделено, като дни, на 7 и 10 клас. Това осигурява повече време на оценителите за съсредоточаване на проверките на учениците след 7 клас. Целта е учениците да получат по-бързо резултатите, а след това да почне класирането в средните училища", заяви министър Цоков.

От МОН предвиждат и промени в организацията на квесторите, които да следят за нормалното провеждане на изпитната сесия.

“Изместили сме със седмица провеждането на изпитите за 7 клас, за да имат повече време. Външното оценяване след 7 клас е структурирано в учебни дни, това ще наложи промяна в организацията на квесторите - те да бъдат от съответното училище, както в 4 клас. Това ще осигури според нас по-ефективно провеждане на изпитите, без излишно натоварване на учителите", каза още Цоков.

Образователните експерти ще обсъдят в предстоящите промени на Наредбата за оценяване възможността за намаляване на броя текущи оценки, които ще бъдат нужни през конкретния учебен срок. Целта е да не се намали значимостта на оценката.

“Ще отворим наредбите за обсъждане на намаляване на текущото оценяване учениците през конкретния срок. Оценките от модулите от 2 да паднат на 1. Идеята е оценката да не е толкова значима в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети", обясни министърът.

МОН предвижда и промени в сферата на изследователската и проектната дейност - ще се обсъжда възможността за съвместно преподаване учители от различни дисциплини, така че в края обучението да има общо оценяване и да се създаде възможността учителите да отделят повече време на учениците.