В съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време.

Това съобщиха от Министерство на отбраната, след като по-рано днес излезе публикация във гръцкия в. "Катимерини", в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето.

Ето и цялото съобщение от МО: 

"Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време.

Съобразно установения процес на разпределение на съюзните усилия за гарантиране на сигурността, всяка държава-членка определя на доброволен принцип приноса си за реализирането на мерките за усилена бдителност на Алианса.Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/ и защита на националното и съюзно въздушно пространство.

При необходимост изпълнението на задачите от гръцките ВВС ще се извършва от летища на територията на Република Гърция.

Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да осъществява двустранни презгранични операции, в обхвата на действащите междудържавни споразумения".