"През 2023 година Министерството на иновациите и растежа ще инвестира 118 млн. лв. в 15 български проекта за създаване на авангардни технологии. Те са отличени с "Печат за високи постижения“ от ЕК. По тези проекти ще се разработват биоразградими продукти, различни софтуерни решения за сигурен родителски контрол, за разпознаване на изображения, за ускоряване развитието на лекарства, както за и персонализирана интелигентна грижа за хора с увреждания“. Това обяви началникът на сектор ПНИИДИТ в Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ Лора Йосифова в новия епизод на Подкаста за иновации и растеж, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Всяка иновативна разработка може да получи до 2,5 млн. евро. Средствата ще се отпускат с процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предстои тя да стартира през март, като общият й бюджет е 118 млн. лв. По нея ще могат да кандидатстват предприятия с "Печат за високи постижения“ от ЕК. Знакът за качество се присъжда на компаниите, за които не е достигнало финансиране от конкурсите на Европейския иновационен съвет към програмите "Хоризонт 2020“ и "Хоризонт Европа“. Оценката на документите им ще бъде ускорена, тъй като вече веднъж са преминали такава от ЕК. Целта е да се постигне моделът "бърза писта за иновации“ за развитие на нови продукти и пазари както в България, така и в Европа.

Страната ни е от малкото, които ще подпомогнат реализирането на идеите на фирмите с "Печат за високи постижения“. Сходни мерки има в Португалия, Испания, Гърция и Румъния. До края на тази година безвъзмездната помощ ще се осигурява през Националния план за възстановяване и устойчивост. "От 2024 г. сме осигурили такава възможност по Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ).“, каза още Йосифова.

През второто полугодие на годината се отварят за кандидатстване другите две мерки по ПНИИДИТ – ваучерната схема за малки и средни предприятия за внедряване на научни разработки в бизнеса. Тя е с бюджет близо 50 млн. лв. Другата процедура е за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, която е с бюджет 336 млн. лв.