Министерството на иновациите и растежа (МИР) възлага на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), част от Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), изпълнението на финансовите инструменти от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това стана ясно по време на официална церемония в Министерството, с която стартира партньорството между институциите. Партньорството е за управлението на три дялови финансови инструмента за 360 млн. лв. (180 млн. евро). Те ще бъдат на разположение още през следващата година. Чрез Европейския инвестиционен фонд тези средства от НПВУ ще достигнат до родните микро-, малки и средни предприятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

"Показахме, че сме служебен кабинет на действието и на ускорението. Успяхме в рекордно кратък срок да получим нужните одобрения по всички ключови европейски програми по структурните фондове“, изтъкна Пулев и допълни, че само по линия на МИР са одобрени две програми за 5 млрд. лв. "Новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", одобрена на 3 октомври и новата програма за научни изследвания и иновации, одобрена на 5 декември - за рекордно кратки срокове и двете. Осигурихме нужната приемственост и постигнахме отлични резултати за микро-, малките и средни предприятия", каза той.

По думите му Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи, като само по линия на МИР четири процедури за 600 млн. лв. ще стигнат до бизнеса в рамките на няколко месеца. "Успяхме да договорим нещо изключително важно за предприемаческата екосистема в страната. Сериозен ресурс, който ще подкрепи стартъпите и предприемачите“, подчерта Пулев.

Министърът на иновациите и растежа коментира, че се поверява сериозна отговорност на дългогодишен партньор като ЕИФ и изказа благодарност на експертите в МИР от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" и на европейските партньори.

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова каза от своя страна, че ЕИБ и ЕИФ имат дългогодишно и ползотворно сътрудничество с българското правителство.

"Тясното сътрудничество даде възможност за разработване на нови инициативи за финансиране, които ще гарантират, че финансирането на бизнеса в цяла България ще се възползва от безпрецедентната схема за възстановяване. Ангажирани сме да подкрепим икономическото възстановяване от пандемията и зеления преход в цяла Европа, като увеличим максимално въздействието на новите инвестиции, подкрепени от Механизма за възстановяване и устойчивост", заяви тя.