Жителите на Харманли смятат, че щом МВР поеме охраната на бежанския лагер, ще затворят центъра и хората, които пребивават там няма да могат да ходят в града. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Любов Панайотова, директор на Фондация Европейски институт по повод протестното шествие срещу бежанците в Харманли, настанени в местния лагер, който към момента се охранява от частна фирма.

"Те са на свободен режим и излизат през деня", уточни Панайотова. 

Според нея обаче жителите на Харманли не проявяват солидарност към бежанците и хората търсещи убежище: "Това определено е неразбиране на законодателството и проблематиката. Има затворен тип места за мигранти и такива, които са към Агенцията за бежанците, които са от отворен тип. Когато си получил и се разглеждат твоите документи, ти си минал през определени проучвания както по линия МВР, така и с преводачи, и са прегледали твоите документи, които обикновено липсват, но са се убедили в искреността на това, което се казва, и документите са придвижват по-натам. През това време няма кой да се грижи за тези хора. Те остават или на улицата в ръцете на престъпността и трябва да правят нещо, за да се изхранват. Трябва веднага да им се помогне да могат да си намерят жилище, да излязат да работят, за да вземат квартира, да я плащат и т.н. И смятам, че хората в Харманли, понеже Харманли е един много малък вече град, виждат този голям център, който се пълни от хора, търсещи убежище", коментира Панайотова. 

Тя допълни, че трябва много работа, търпение и разяснения: "Това са хора като нас, естествено, с много различна култура, но нашата територия е много привлекателна и малко населена: "В нашата страна има мнохо безлюдни територии, но те няма да седят така, защото имаме промяна на климат, войни и наплив от Африка, където бумът на раждаемост е огромен.