Правят се груби политически грешки. Политиците искат да са "добрички" с хората и не искат да взимат непопулярни решения, които ще са в тяхна вреда. По време на криза не се намаляват данъци, а се увеличават - това е позицията на финансиста Любомир Дацов по повод цените, спекулата и мерките за овладяване на дефицита у нас.

"В България се произвежда малко и скъпо. Търговските вериги са под натиск на правителството. Има твърдения за  някакви нарушение, които не е ясно как са установени", твърди Дацов и поставя въпроса: " Как се взимат решения за наличието на нарушения в търговските вериги,  на базата на какво?

По думите му, ПР-ите на министерствата пишат за изпълнения на разпоредби на министрите, те са факт, но няма нито един представен анализ, на базата на който се взимат дадените решения и разпоредби.

"Кой е прозрачният бизнес - на големите вериги, където дейността е прозрачна, имат социални пакети за работещите, където с натискането на едно копче може да установиш доставчици и движение на стоки или бизнесът на тези, които карат скъпи коли, финансират политически партии на места под масата. Какъв бизнес искаме да имаме в България. В обществото има достатъчно недоволство и гняв и политиците трябва да показват истинския ориентир",  допълва Дацов. 

Според неговите думи, цитирани от обществената телевизия, намаляването на ДДС на храните не е добра идея. Популярните сравнения с Германия не са удачни, тъй като там данъците са други и данъчната система е друга.

"Във време на  кризи системата за намаляването на данъците не работи. Прави повече дефицити", допълни финансистът.

Вдигнаха разходите от последното редовно правителство и вече имаме към 6-7 млрд дефицит. Направиха се груби политически грешки. Политиците искат да са много добрички с хората, а не се прилагат някои непопулярни, но правилни по време на криза решения, като на пример да се вдигне ДДС-то, а не да се намали", каза още Любомир Дацов.