Много е важно партиите, които искат да определят политиките на Европейския съюз, да не използват похвати и методи, които разрушават концепцията за демокрация, концепцията на Европейския съюз. Това каза комуникационният експерт Любомир Аламанов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус". Той направи коментара по повод подписания от политическите групи в Европейския парламент Кодекс за поведение на европейските политически партии във връзка с предстоящите избори.

"Най-накрая европейските чиновници са започнали да разбират колко е важно да се даде общ отговор на вълната тролове, фалшиви новини и цялата комуникационна война, която се води от държави извън Европейския съюз спрямо устоите на демокрацията", коментира Аламанов.

Той припомни, че още през 2017 г. обединената комуникационна общност в България излиза с обща декларация, с която призова партиите да не използват подобни инструменти. По-късно и Центърът за анализи и кризисни комуникации излиза с няколко декларации по темата.

Подобен разговор не се води в България. "Масовата публика е завъртяна в кошмар от вербално насилие, кавалкада от скандали, от глупости, принизяване на обществения разговор на ниво кой чие име е задраскал от списъче, кой на кого сяда в скута, което е изумително тъжно. За съжаление отново няма да чуем истинските проблеми, които стоят пред Европейския съюз и пред цялата планета", коментира Любомир Аламанов.

Това според него се прави целенасочено. "Тези разговори измориха обикновените гласоподаватели, но не и партийните ядра. Идеята е да се изморят хората, да не отидат на избори, да спадне много избирателната активност и отново предимно твърдите партийни ядра да определят кой ще управлява през следващите години. Целенасочено ни вкарват от скандал в скандал, за да се предизвика това отвращение у избирателите", смята комуникационният експерт.

Упражняването на правото на вот според него е единственият и смислен аргумент, чрез който можем да променим политическата система и бъдещето си. Той даде пример с изборите в Турция. "Те успяха да преодолеят различията си, да се обединят и близо 90% от избирателите да гласуват. Успяха да отвоюват най-големите градове, а вероятно ще спечелят и следващите избори за президент. Така се прави", посочи Аламанов.