Петдесет и три години след написването й в Старозагорския затвор излиза книгата на политическия затворник, журналист и поет, убит без съд и присъда Георги Заркин – "Апостола".

Неговият син Лъчезар Заркин разказа в интервю за обзорното предаване “Това е България" в ефира на Радио "Фокус" нейната история като подчерта, че книгата е написана още през 1970г.

По думите му книгата достига до неговото семейство благодарение на това, че някои от творбите, написани в тетрадка, чрез администрацията на затвора, са изпратени до Съюзът на българските писатели. Преглеждайки творчеството на Георги Заркин, те връщат официален отговор, че неговото творчество няма необходимите литературни качества, не може да бъде отпечатано и, че той трябва да чете повече съветска литература и поезия. (...) Милиционери, базирайки се на този официален орган, който казва, че неговото творчество не представлява никаква литературна ценност и необходимост, проопускат тези тетрадки да бъдат изнесени от затвора и да достигнат до неговото семейство.

“Винаги са ми помагали честни и отговорни хора", отбеляза той.

Според него обаче прави впечатление липсата на държавна политика по отношение на такова творчество, което има национално значение. “Няма подкрепа на държавна институция, която да съдейства, за да може едно творчество, коренно различно от социалистическия реализъм, да бъде представено пред по- голям кръг читатели, да послужи за възхищение пред честни българи, които са писали такива стойностни, искрени и заслужаващи уважение художествени произведения", каза той.

“Стойността на такова творчество е голяма и поучителна за всички нас и гордост за страната ни, защото в тъмното социалистическо минало, да си в “лапите на звяра", в деветте кръга на ада, в теб да няма злоба и омраза, да създаваш творчество, да пресъздаваш национални герои, да възпитаваш в патриотизъм и в честност, това просто си е геройство", заяви Лъчезар Заркин.