Заместник-министър Джиков връчи "Златен ритон" в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, информира пресцентърът на Министерството на земеделието.

Той връчи "Златен ритон" в категорията за розе от последна реколта в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Тази година отличието бе присъдено на Craftman's selection от Каберне совиньон и Гъмза на "Ловико лозари" АД. Събитието се състоя снощи и е част от програмата на тазгодишното 30-то издание на "Винария", което се провежда под егидата на Министерството на земеделието.

На церемонията по награждаването Тодор Джиков коментира, че международни изложби като "Винария" са в основата и са изключително важни за завръщането на България на световната карта на винопроизводителите.

"Отличието "Златен ритон" е гарант за качеството на българското вино“, каза още земеделският заместник-министър.

Наградите "Златен ритон“ са своеобразен "Оскар" във винопроизводството в България. Конкурсът за вина и спиртни напитки се проведе след 5-годишно прекъсване. Той бе възроден от Съюза на енолозите в България, в партньорство с Университета по хранителни технологии (УХТ) и Международен панаир Пловдив.

По време на събитието бе представена новата магистърска програма "Тechnology of Wine and Wine-Based Beverages" на Университета по хранителни технологии-Пловдив, която се реализира под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Част от церемонията бе и полагането на "Дионисиева клетва" от млади енолози, възпитаници със специалност "Технология на виното и пивото" на УХТ, с което се поставя началото на тяхната професионална кариера.