Ние, шопите, правим всичко възможно да поддържаме живи българските традиции, защото имаше времена, когато се забраняваха тези неща. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Лиляна Цветанова, председател на Народно читалище "Елин Пелин 1896 г.“ в гр. Елин Пелин. "Започваме от Коледа, имаме си коледарска група, обикаля града, пожелава, оповестява раждането на Христос. На 31 декември правим топене на пръстени. На 1 януари след службата за Васильовден отиваме на чешма "Гайдарец“, оттам започваме с песни, вадене на пръстените, наричане. Минават дните и идва този днешен голям празник – Йордановден, Богоявление“.

Казват, че каквото си пожелаеш в нощта срещу Богоявление, желанията се сбъдват, разказва Цветанова. "От черквата се изнася иконата на Свети Йоан Кръстител, тръгва се към реката. Хубавото е, че се събират много хора, излизат младежи. Има младежи, които се подготвят за влизане в реката. Там свещеникът осветява вода. След това хвърля Кръста във водата и се хвърлят младежите да го хванат. Който хване Кръста го благославят и се счита, че този човек ще бъде здрав, много успешен и т.н.“.

На въпрос на водещата какво се е променило във времето, Цветанова разказа, че е започнало да се почитат отново тези празници, да се уважават. "Преди време по същия начин беше, стремим се да поддържаме традицията, това което е било едно време. Сега всеки е на работа, не може да си е вкъщи. Но преди хората не са работили, вкъщи са си седели. След хвърлянето на Кръста са се прибирали, всеки е правил трапеза, ходели са си на гости. Но попът обикаля цялото село и ръси за здраве и берекет“.

Трапезата ще бъде традиционна – свинско месо със зеле, пълнени чушки, сърми, допълни Цветанова.

Председателят на читалище "Елин Пелин 1896 г.“ пожела за всички най-вече здраве, мир, спокойствие. "Тежък беше периодът, в който имаше Ковид, но гледаме да си спазваме традицията и да вървим с Божията помощ напред“.