"Семейните констелации са свързани с рода, със семейството, с корена ни. Всички наши предци са част от това съзвездие и ние ги носим вътре в себе си, те живеят и творят през нас. Затова е много важно ние да сме запознати с нашето минало, да имаме нужното отношение и уважение към тези предци. Това каза Лилия Иванова – водещ на метода "Семейни констелации", координатор и лектор на фестивалите "Wake up България – Събуди се" и "Беглика фест", в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". 

"Методът на семейните констелации е терапия, ориентирана към разбиране на дадена ситуация и разрешаване на даден проблем. Той се основава на три принципа. Единият е свързан с принадлежност, с това да бъдем свързани един с друг, да имаме отношение и уважение към всяко човешко същество. Семейните констелации искат всичко да бъде видяно, осветено и прието такова, каквото е", обясни Иванова.  

По думите й познаването на факти от миналото помага на хората да разберат постъпките на конкретен човек в конкретна ситуация, да станат съпричастни, да проявяват емпатия.  

Страхът и потиснатият гняв към някой от членовете на семейството ни заради определени негови постъпки водят не само до психическо, но и до физическо страдание, подчерта Иванова. 

Липсата на принадлежност и свързаност е водеща причина хората да се чувстват изгубени: "Хората имат нужда да усетят топлината помежду си. Природата е мястото, което ни свързва по най-естествения начин. Тази среда, условия и усещане просто те потапя. Това е ключовото – да имаме правилната среда и да създаваме правилните условия. Какви плодове дава нашето дърво, това зависи от това колко ние сме свързани с нашите корени, те са излекувани, здрави и пълноценни". 

Според Иванова децата могат да бъдат най-големите ни учители, тъй като през приказки и метафори те разбират символиката и смисълът на дадено нещо.  

"Да оставаме повече насаме със себе си, без ангажименти, без уговорки, за да можем да почувстваме какво се случва вътре в нас", призова Иванова.