Ще положим всички усилия да се изработи Стратегия за развитие на българската култура. Това каза Лилия Абаджиева, режисьор и съосновател на "Движение за култура" в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" за създаването на "Движение за култура"

"Много са причините и процесите, които наложиха така да се каже създаването на нашето движение. Ние така или иначе ще положим всички усилия да се изработи Стратегия за развитие и устойчивост на българската култура, да се подпише Пактът за култура. Ние сме единствената страна, която е член на Европейския съюз и не е подписала този Пакт. И всъщност също така бихме искали да се конституират нови правила и да се създаде един нов Закон за развитие на театъра", каза Абаджиева. 

Според режисьора липсата на законодателство създава кризи. От "Движение за култура" ще настояват за въвеждане на такова. 

"Липсата на адекватно законодателство отваря възможности за кризисни ситуации, каквито наблюдаваме в момента дори в една национална институция, каквато е Народният театър, но така или иначе, по принцип Закон за сценичните изкуства се налага. Ние искаме да инициираме законодателни промени и така ще настояваме нашия глас да бъде чут от президента, министър-председателя, министъра на културата. Бихме искали наистина да има едни нормативни актове, регулаторни принципи", обясни тя.

Абаджиева обясни, че България е страната с най-нисък бюджет за култура. Тя каза, че в момента той е 200 млн. лева, като се разпределя между държавните културни институти. 

"Това е един консолидиран бюджет, може би най-високото перо въобще в българската култура се полага на сценичните изкуства. Като казвам консолидиран бюджет – от 200 милиона, това са държавните културни институти заедно с общинските културни институти. Не е въпросът единствено в това как се разходват средствата, а наистина по какъв начин се регламентира управлението и структурата на тези институти, за да наблюдаваме естетически и морални аномалии от подобно естество, което по някакъв начин тези скандали, нападки резонираха в обществото и се занимава обществото повече от четири месеца с това. Искаме да се създаде нормална атмосфера за творческа работа и е крайно време държавата да обърне внимание, да има грижи за културата. Ние сме с най-ниския процент от бюджета за култура – ние сме с 0,6%. Германия има 6%, една Македония има 4% от бюджета си", каза още тя.