Хюман дизайн е наука, която дава възможност да се опознаеш, да разбереш неща за себе си, които да ти помогнат да живееш живота си с по-голяма лекота. Това каза Лили Маркова – специалист по невролингвистичното програмиране, която от години изучава и практикува методите на хюман дизайн, консултант в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Хюман дизайн може да ни помогне да разберем по-добре себе си, но същевременно и да изградим по-хармонични отношения с партньора, обясни тя.

"Преди да се стигне до изграждане на отношения, най-важно е ти самият да си се изградил преди да влезеш в една връзка. Когато изграждаш тази идентичност, ти разбираш как да бъдеш лоялен на себе си, на нещата, които обичаш и харесваш. За да се стигне до любов и интимност, трябва да има вече един човек, който наистина познава себе си, нуждите си, потребностите си и може да ги задоволи и сам", поясни Маркова. 

"За да има химия в една връзка е много важно да има постоянен растеж и усъвършенстване в професионално и личностно отношение, отбеляза още специалистът. Преди да дадем израз на емоциите си, трябва да минем през границите на его-центъра си. Ако човек е наясно какво търси, какво иска, какво го удовлетворява, тези граници много ясно ще отсеят дали даден партньор може да удовлетвори тези техни граници. Ако тези неща са ясно дефинирани от самото начало, емоциите са естествен следващ етап от връзката", посочи Маркова.