Lidl България излезе със становище във връзка с публикация във "Plovdiv24.bg" по материали в чуждестранни медии за свой продукт, "защото може да предизвика гърч, кома и смърт“.

"Във връзка с публикация от 28 май 2023 г. относно изтегляне на продукт "Пуканки за микровълнова Snaktastic“ от магазините на Lidl в Обединеното кралство, бихме искали да успокоим българските потребители, че този продукт не се предлага в България и го няма в нито един от магазините Lidl в страната.

Пуканките за микровълнова фурна, които "Лидл България" предлага, са под марката Snack Day и са от друг доставчик.

Още веднъж бихме искали да успокоим нашите клиенти и да ги уверим, че нямат повод за притеснение", пише още Lidl.

Припомняме, че популярна стока се изтегля от супермаркетите на Lidl в Обединеното кралство, тъй като може да съдържа токсичен пестицид, който може да доведе до гърчове, кома и дори смърт, ако се консумира за дълъг период от време. Lidl обяви, че изтегля партида от своите пуканки Snaktastic за микровълнова фурна поради наличието на пестицида Chlorpyrifos - който вече не е одобрен за употреба в храни в Обединеното кралство.

Според Центъра за контрол на заболяванията, Chlorpyrifos е инсектицид, който се използва широко в домове и във ферми. Дишането или поглъщането на хлорпирифос може да доведе до различни ефекти върху нервната система, вариращи от главоболие, замъглено зрение и слюноотделяне до гърчове, кома и смърт, в зависимост от количеството и продължителността на експозицията.

Клиентите на Lidl, които са закупили продукта пуканки за микровълнова фурна Snaktastic, се съветват да не го консумират и да върнат продукта в най-близкия магазин на Lidl за пълно възстановяване на сумата. Засегнатата партида включва както солени, така и сладки варианти на закуската с най-добър срок на годност 17 декември 2024 г., са засегнати.